Doorgaan naar inhoud

Dit zijn ze: de medische disposables!

Medische disposables, wat valt daaronder?

In de medische wereld worden diverse medische disposables gebruikt. Medische disposables zijn kort gezegd verbruiksartikelen voor eenmalig gebruik. Deze productgroep worden ook wel ‘medische wegwerpartikelen’ genoemd en heeft een hoog volumeverbruik in de zorgsector.

Bij medische disposables gaat het bijvoorbeeld om katheters, zuurstofslangen, drains, infuussystemen, producten voor persoonlijke bescherming zoals mondmaskers, schorten, handschoenen en (operatie)mutsen. Als ook producten voor wondverzorging zoals pleisters, windsels, wattenstaafjes, celstofdeppers, wattenbollen, kompressen of wondhechtstrips. Ook eenmalig instrumentarium van RVS, spuiten en naalden behoren tot deze productgroep.

We geven u meer informatie over een aantal wegwerpartikelen, oftewel medische disposables, die u bij de mgroothandel TAY Medical kunt inkopen. Allereerst geven we inzichten hoe groot het verbruik van medidsche disposables in de zorgsector is.

Wat is verbruik van medische wegwerpartikelen in Nederland 

Medische wegwerpartikelen omvatten maar liefst 40 tot 50% van de totale markt voor medische hulpmiddelen. In de afgelopen tientallen jaren heeft een grote verschuiving plaatsgevonden van herbruikbare- naar wegwerpartikelen.

De toename in gebruik van medische disposables komt door de voordelige eigenschappen van deze verbruiksartikelen. Zoals verminderen van infectiespreiding, gemak en kostenbesparing. Het is vaak goedkoper om wegwerpartikelen te gebruiken dan herbruikbare vanuit het perspectief van Total Cost of Ownership (TCO). Bij reusables kost de logistiek, rondom de retourstroom en het reinigen/steriliseren, veel geld door de strenge sterilisatieregels. Terwijl de afvalkosten van wegwerpartikelen daarbij in het niet vallen. Zeker ook omdat wegwerpartikelen vaak weinig wegen.

Medische disposables groothandel TAY Medical verkoopt diverse wegwerpartikelen. We lichten een aantal artikelen die onder de categorie medische disposables vallen nader toe. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Soorten injectienaalden en injectiespuiten

Het gebruik van wegwerp naalden is groot. Er zijn dan ook veel verschillende soorten injectienaalden. Ze verschillen in lengte, dikte en zijn elk bestemd voor een andere injectiemethode.

Welke injectienaald moet ik gebruiken?

De te gebruiken injectienaald is afhankelijk van meerdere factoren, denk hierbij aan hoe diep de naald moet doorlopen om het beoogde injectiegebied te bereiken, de te gebruiken injectietechnieken en dikte van het onderhuidse bindweefsel of de spier. Het gebruik van de juiste injectienaald hangt onder andere van de injectiemethoden. De injectiemethodes lichten wij hieronder nader toe. 

Subcutaan injecteren

Subcutaan injecteren wordt gebruikt voor onderhuidse injecties (vetlaag onder de huid) waarbij een langzame en geleidelijke opname in het bloed wenselijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toedienen van insuline. De insuline wordt langzaam opgenomen in het bloed en dient onder een hoek van 90 graden toegediend te worden. 

Gebruik voor subcutane injecties een dunne naald: diameter 0,4 - 0,6 mm.

  • voor loodrechte subcutane injecties: 5-12 mm;
  • voor subcutane injecties (huidplooitechniek): 19-32 mm;
  • voor subcutane injecties bij kinderen (huidplooitechniek): 5, 6, 8, 10 of 12 mm.

Intracutaan injecteren

In zeldzame gevallen injecteert men in de huid met een zeer korte naald in plaats van onder de huid. Dan spreken we van een intracutane injectie. Bepaalde vaccinaties worden op deze wijze toegediend.

Gebruik voor intracutane injecties een dunne naald: diameter 0,4 - 0,5 mm.

Intramusculair injecteren

Voor het inspuiten van medicatie wordt er gebruik gemaakt van intramusculair naalden. Deze naald heeft de voorkeur als een medicijn in de spier geïnjecteerd moet worden. Dit zorgt voor een snelle opname in het bloed. Bij instramusculair injecteren is de dikte en lengte van de naald wenselijk, bijvoorbeeld 0,8 x 25- 38 mm- naalden voor volwassenen. Voor kinderen wordt 16 mm aanbevolen. De lengte van de naald wordt ook bepaald door de dikte van de onderhuidse bindweefsellaag (vetlaag) Hoe dikker de naald, des te beter injecteren in de spier.

Bij deze vorm van injecteren dient de naald loodrecht op de huid geplaatst te worden. Het is van belang dat de spier ontspannen is. De meest geschikte injectiegebied voor injectienaald intramusculair is de armspier, dijbeenspier of de bilspier. 

Voor intramusculair injecteren heeft NHG een protocol/stroomschema opgesteld. Deze kun je inzien door op deze link te klikken.

Intraveneus injecteren

De intraveneus injectienaald wordt gebruikt als een snelle opname van een medicijn of vloeistof wenselijk is. Voor injectienaald intraveneus is een dunne naald van belang. Dit type injecties worden uitgevoerd door verpleegkundigen of dokters. Gebruik voor intraveneuze injecties een naald van 0,8 of 0,9 mm dikte met een lengte van bijvoorbeeld 38, 40 of 50 mm.

De meest geschikte injectiegebied voor intraveneus injectienaald zijn de bloedvaten op de bovenarm. Bij deze vorm van injecteren is het van belang dat men gebruik maakt van een stuwband om de naald goed in de vene te brengen.

Veilige naaldsystemen 

Sinds 1 januari 2012 is de nieuwe Europese richtlijn over het gebruik van veilige naaldsystemen in het Arbeidsomstandighedenbesluit van kracht geworden. Het verbod om doppen op injectienaalden terug te zetten (recappen) staat vanaf 1 januari 2012 expliciet in het Arbobesluit (artikel 4.97).

Een veiligheidsnaald is een naald met een veiligheidssysteem. Een dergelijk systeem maakt het mogelijk dat na het prikken de naald volledig afgeschermd kan worden, waardoor men zich niet kan verwonden aan de naald. Dit vermindert het risico op een prikaccident.

Disposables injectiespuiten

Naast de injectienaalden zijn er ook disposables injectiespuiten in verschillenede soorten en maten. Waarbij u keuze heeft van injectiespuiten van 1 ml tot 100 ml. Er zijn 2-delige en 3-delige spuiten te verkrijgen bij onze medische groothandel. Het verschil tussen deze injectiespuiten zit in het rubber conus. De 3-delige injectiespuiten bestaan uit een cilinder, stamper en stopper. Dit zorgt er vervolgens voor dat de injectiespuit soepel en lekvrij beweegt. De 2-delige disposables injectiespuiten hebben geen rubber conus.

Er zijn ook wegwerp injectiespuiten met een leur-lock systeem. Deze zijn voorzien van een schroefdraad aansluiting dat voorkomt dat de naald loskomt van de spuit. Er is dan ook nog een verschil tussen een centrische en excentrische tip. Bij een centrische tip is deze in het midden van de injectiespuit gepositioneerd. Terwijl bij een excentrische de tip een x-aantal millimeter vanuit het midden is.

Nierbekken disposable

Nierbekken disposable wordt veelal gebruikt om instrumenten op te leggen, voor het opvangen van slijm of voor het weggooien van gebruikt verband. In de praktijk wordt een wegwerp nierbekken ook gebruikt om een kunstgebit in te leggen. Ze bieden een hoge mate van hygiëne en hebben een breed toepassingsgebied in de geneeskunde. De wegwerp nierschalen zie je bijvoorbeeld ook terug bij tandartspraktijken en pedicures. Maar ook voor thuisgebruik zijn ze zeer hygiënisch en praktisch in gebruik.

De disposable nierbekkens zijn vervaardigd van karton of plastic en bedoeld voor eenmalig gebruik. Beide soorten zijn makkelijk te stapelen, waardoor ze ruimtebesparend zijn. Zowel de kartonnen als de plastic wegwerp nierkbekkens zijn ondoordringbaar voor vloeistoffen.

De nierbekkens karton zijn gemaakt van 100% geperst karton en voorzien van een coating. Daardoor blijft de stabiliteit behouden wanneer ze nat worden. De kartonnen nierbekken bakjes zijn bovendien milieuvriendelijk. 

Wegwerp schorten

In de zorgsector is persoonlijke bescherming niet weg te denken. Daarom zijn de wegwerp schorten handig en voor eenmalig gebruik. De plastic schorten wegwerp zijn vervaardigd uit polyethyleen en zijn volledig vloeistofdicht. Deze eigenschap beschermt de gebruiker tegen vocht en opspattend vuil.

U kunt plastic wegwerp schorten kopen in diverse uitvoeringen waarbij de maat universeel is. Zoals een wegwerp schort met ronde halsopening en sluiting op de rug. De lengte in wegwerp schorten is divers. Er is een kort model (80 cm) welke boven de knie vallen en een lang model (140 cm) die boven de enkels komt.

De plastic wegwerp schorten met PE coating zijn uitermate geschikt voor gebruik in laboratoria, de zorgsector en voedingsindustrie. Ook kan deze lange jas gebruikt worden in het kader van MRSA, MRGN, ESBL, noro & influenza infecties.

Wegwerpscheermesjes

Wegwerpscheermesjes zijn een populair disposable artikel. Ze scheren eenvoudig iedere haarlengte, waarbij het de huid ontziet. Wegwerp mesjes zijn roestvast, voorzien van een enkel snijblad en hebben een beschermkapje. Weggooi scheermesjes zijn verpakt in handige doos met uitneembaar vak.

Schoonheidsspecialisten, laser klinieken en huidtherapeuten maken veelvuldig gebruik van wegwerpscheermesjes. Maar ook consumenten gebruiken geregeld een wegwerp scheermes voor persoonlijk gebruik.

Zorg wel bij het weggooien dat u het beschermkapje op het mesje doet. Dit voorkomt dat de mesjes de zak openscheuren. Wegwerp scheermesjes zijn niet geschikt voor recycling en horen daarom bij het restafval.

Medische disposables groothandel TAY Medical

U kunt bij de medische disposables groothandel TAY Medical terecht voor alle genoemde wegwerpartikelen. Mocht u meer willen weten over bijvoorbeeld het inkopen van de verschillende soorten wegwerp injectiespuiten en -naalden, neemt u dan gerust contact op.

TAY Medical is groothandel in medische verbruiksartikelen. Voor medische professionals, specialistische klinieken, ziekenhuizen en zorginstellingen kunt u rechtstreeks via een B2B-inlog de medische disposables en andere artikelen bestellen. Bij grote orders ontvangt u bovendien een aantrekkelijke korting.

Wij bekommeren ons over de het welzijn van de mens, maar ook over klimaat en leefmilieu. Omdat wegwerpartikelen het milieu kunnen belasten, verkopen wij enkel medische disposables waarbij de hoeveelheid materialen minimaal is. En waarbij de materialen zoveel mogelijk gerecycled kunnen worden, zonder af te doen aan de A-kwaliteit. Duurzaam denken en handelen heeft nu én in de toekomst onze aandacht en inzet.

Vorig artikel De verschillen in wegwerp handschoenen