Doorgaan naar inhoud
De verschillen in wegwerp handschoenen

De verschillen in wegwerp handschoenen

Verschil nitril, latex, PE en vinyl wegwerp handschoenen 

Ten behoeve van de hygiëne, wordt dagelijks in diverse sectoren gebruik gemaakt van wegwerp handschoenen. Zorgpersoneel, tandartsen en huisartsen, maar ook kapper, nagelstylisten en schoonheidsspecialisten maken tijdens hun werkzaamheden gebruik van disposable handschoenen.

Wegwerp handschoenen zijn in allerlei soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Van vinyl handschoenen zwart tot blauwe latex handschoenen. Voor de wegwerphandschoenen worden ook verschillende materialen gebruikt, met ieder zijn specifieke eigenschappen. Welk type wegwerphandschoen moet u nu kopen? We leggen de verschillen uit tussen de latex handschoenen, nitril handschoenen, vinyl handschoenen en PE handschoenen.

Wat zijn de verschillen tussen deze medische handschoenen? Waar wordt welk type wegwerp handschoen voor gebruikt? We geven antwoord op deze vragen en geven u ook een tip hoe u het beste de disposable handschoenen kunt uittrekken.

 

Welk type medische handschoenen zijn verkrijgbaar? 

Er zijn vier soorten medische handschoenen verkrijgbaar, welke onder de categorie wegwerphandschoenen vallen. We lichten hieronder ieder soort toe. 

Latex handschoenen

Latex handschoenen hebben een uitstekende tastgevoeligheid, zijn elastisch en zitten als een tweede huid om uw hand. U behoud het tastgevoel, waardoor ze zeer geschikt zijn voor nauwkeurige werkzaamheden. Latex handschoenen bieden ook bescherming tegen virussen en bacteriën. Deze medische handschoenen zijn gemaakt van latex, wat een natuurlijk rubber is. Handschoenen latex zijn ook verkrijgbaar in een herbruikbare variant.

Latex handschoenen zijn daarentegen minder geschikt voor het werken met chemicaliën, oliën of vet. Bovendien hebben deze wegwerphandschoenen het grote nadeel dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor de latexeiwitten. Deze overgevoeligheid uit zich door contactallergie op de huid. Of een allergische reactie in de neus, ogen of longen door het inademen van de latexeiwitten.

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber, zijn erg comfortabel om te dragen en sterker dan handschoenen latex. Nitril handschoenen bevatten geen latex en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden ingezet worden, mits de nitrile handschoen de juiste certificeringen bevatten. Nitrile handschoenen zijn nu ook verkrijgbaar met antimicrobiële werking.

De nitril handschoenen zijn synthetisch en worden veel gebruikt door mensen die een latex-allergie hebben. Omdat ze worden gemaakt van 100% synthetisch nitril, veroorzaken ze geen allergische reactie. Bovendien komen deze wegwerphandschoenen het meest in de buurt van latex-handschoenen. In tegenstelling tot latex, zijn nitrile handschoenen wel bestand tegen olie, vet en sommige basen en zuren. Ze zijn niet bestand tegen oxiderende zuren en stikstof.

De nitril handschoenen van TAY MEDICAL zijn volledig gecertificeerd en beschikbaar in twee kleuren, blauw nitril handschoen en wit nitril handschoen.

Vinyl handschoenen 

Vinyl handschoenen zijn synthetisch en gemaakt van soepel PVC. Deze wegwerphandschoenen zijn het economisch alternatief voor latex en nitril handschoenen. Vinyl wegwerphandschoenen kunnen breed ingezet worden, mits deze gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan de certificeringen EN455, EN ISO 374, CE, EN 2016/425. De vinyl handschoenen die aan deze certificeringen voldoen zijn uitermate geschikt voor korte zorgbehandelingen.

De vinyl wegwerphandschoenen zijn kwetsbaarder dan nitril of latex-handschoenen omdat de gebruiksduur van een vinyl handschoen korter is. De vinyl handschoenen zijn wat ruimer gemaakt en worden wijder bij langdurig dragen.

PE handschoenen

PE handschoenen zijn inzetbaar in vele sectoren vanwege de grote veelzijdigheid en de lage kosten. De plastic handschoenen hebben een ruime pasvorm en zijn daarom niet geschikt voor nauwkeurig werk. Waar staat PE eigenlijk voor? PE handschoenen zijn kunststof handschoenen. PE staat voor polymeer, ook wel bekend onder de oude benaming ‘polyetheen’. Dit materiaal komen we overal tegen, en is daarmee de meeste gebruikte soort kunststof. PE-handschoenen zien we vaak bij kappers, tankstations en horecazaken. 

Verschil gepoederde en poedervrije handschoenen

Wegwerp handschoenen zijn, naast genoemde typen, verkrijgbaar als gepoederde en poedervrije handschoenen. Gepoederd betekent dat de wegwerphandschoen is voorzien van een laagje maizena. Daardoor krijgt u ze makkelijker aan en is bovendien de opname van vocht en zweet beter. Hierdoor zitten ze comfortabeler om uw handen.

De gepoederde handschoenen zijn duurder dan de ongepoederde handschoenen en kan in combinatie met voedsel worden gebruikt. Let op, de gepoederde handschoenen zijn niet allergeen. Indien u irritaties ondervindt, dan kunt u beter kiezen voor de poedervrije handschoenen.

 

Nadelen en voordelen van wegwerp handschoenen

 Materiaal Voordelen Nadelen Wisseltijd
Latex Uitstekende pasvorm en rekbaarheid Kan latexallergie veroorzaken.  per 30 minuten
Nitril
Latexvrije handschoenen met een fijne pasvorm en treksterkte die tot 75% overeenkomt met latex
Vinyl

 

Tip voor het uittrekken van disposable handschoenen

Bij het uittrekken van disposable handschoenen is het belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. U wilt niet dat de bevuilde handschoen uw huid of kleding raken. Trek daarom altijd zorgvuldig de wegwerphandschoenen uit.

  1. Maak met uw rechterhand de linker handschoen los van uw huid, door aan de buitenkant voorzichtig te trekken.
  2. Trek de linker handschoen binnenste buiten uit.
  3. Houd de bevuilde handschoen in de rechterhand vast (waar u nog een handschoen om heeft).
  4. Schuif met twee vingers onder de rechter handschoen en wikkel deze af vanuit de binnenzijde. Daarbij wordt de rechterhandschoen over de linker geschoven.
  5. Werp de gebruikte disposable handschoenen direct weg en pas hygiëne toe.

Medische groothandel TAY Medical 

U kunt bij de medische groothandel TAY Medical terecht voor de wegwerp handschoenen bestellen. Alle genoemde wegwerphandschoenen kunt u online bestellen. TAY Medical is een medische groothandel in verbruiksartikelen. Via een B2B-inlog kunnen ziekenhuizen, zorginstellingen, klinieken, huisartsen, nagelstudio’s en andere professionals eenvoudig wegwerp handschoenen bestellen.

Ook voor andere medische wegwerpartikelen kunt u bij TAY Medical terecht. Denk hierbij aan PBM’s, nierbekken bakjes, naalden, disposables injectiespuiten en nog veel meer. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over onze medische disposables? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Volgend artikel Dit zijn ze: de medische disposables!